Před finálovým závodem motocyklů Mini Racing v Písku

  • 16.09 2016

  V sobotu a v neděli se roztočí kola malých závodních motocyklů při posledním finálovém závodě seriálu na písecké dráze na Hradišti. Ve třídách, ve kterých půjde o tituly mistrů republiky není ani po dosavadních sedmi závodech a čtrnácti jízdách o vítězích rozhodnuto.
V nejsledovanější třídě Mini GP do 100 ccm, ve které dosud bodovalo pětadvacet závodníků, vede s 232 body Tomáš Dvořák z Czech Junior Teamu o třicet bodů před Miloslavem Hřavou z Smrz Academy. V přímé konfrontaci obou jezdců byl sice Dvořák v průběhu sezóny rychlejší, ale Hřava pravidelně boduje a navíc se lepší závod od závodu. Další tři jezdci již mohou bojovat jen o třetí místo. Dosud třetí je se 135 body Filip Řeháček, ale jen sedm bodů na něho ztrácí veliký favorit Ondřej Honzák, který pro zranění byl nucen vynechat čtyři závody. Možnost, že se ještě dostane na třetí místo je reálná, protože z prvních pěti jezdců je zřejmě nejrychlejší. Průběžně pátý Jakub Gurecký ztrácí na Honzáka bodů dvacet a jeho šance na postup pořadím je už spíše jen teoretická.
Třídu Mini Moto Junior A ovládli jezdci Malminibike Brno Novotný, Prokeš a Pelikán, které dělí před posledním startem čtyřicet bodů. Zda vedoucí jezdec Novotný udrží náskok sedmadvaceti bodů před Prokešem a čtyřiceti před Pelikánem, na to si musíme počkat do Písku. V této třídě bodovalo dosud šestadvacet závodníků, ve hře jsou i další pořadí, a tak závod na Hradišti jistě nebude postrádat napětí. Třídy Mini Moto Junior B a Mini GP 50 ccm nemají pro malý počet startujících uděleny regulérní mistrovské body, v rámci vnitřního hodnocení promotéra je ale klasifikace vedena. V obou třídách je už rozhodnuto. Vítězem Mini Moto Junior B se stal Jakub Gurecký z Malminibike Brno a padesátky Mini GP, kde startují pouze závodníci Smrz Academy, vyhrál Matěj Kohout před Petrem Jovanovičem.
Třídy Mezinárodního přeboru ČR Jawa 50 strádají malým počtem startujících, který nezvedla ani vidina titulu oficiálního přeborníka republiky. Ve třídě RS je už jistým vítězem Martin Prouza, ve třídě GP vede před posledním závodem Lukáš Plíšek o 31 bod před Jaroslavem Ulčákem, jehož šance na prvenství jsou už spíše jen v teoretické rovině. V přeborové třídě Mini GP 80 ccm Junior byl suverénem první poloviny sezóny maďarský reprezentant Soma Görbe, ale díky výpadku v posledním závodě ve Vysokém Mýtě se dostal na vedoucí pozici pravidelně bodující slovenský jezdec Peter Kačaba, který se v Písku pokusí svůj sedmnáctibodový náskok udržet. O třetí místo si to rozdá další slovenskomaďarská dvojice Roman Havlín a Oláh Barnabás. Vedoucí dvojici již sice dostihnout nemohou, ale Barnabás na třetí pozici má od čtvrtého Havlína odstup šestnácti bodů, takže o definitivním pořadí není rozhodnuto ani zde. Třída Mini Moto Senior 50 Open, vypsaná jak Pohár pořadatele, má zatím jen deset bodujících. Před posledním závodem vede Michal Jandus z České Kamenice o dvanáct bodů před Alexandrou Pelikánovou z Malminibike Brno, takže i zde dá definitivní odpověď až poslední závod. 
Tréninkové jízdy začínají na Hradišti v sobotu 17. září už v osm hodin ráno a končí až v šest večer, nedělní warm upy začínají v devět hodin, start závodních jízd je v 10:15 hodin.

 

V. Černý

 

  • Autor: Smrz Academy
  • Vydáno: 16.09 2016